-

Värjäys: Phragmites australis Järviruoko

[Poaceae]

Phragmites communis, Arundo vulgaris, Arundo phragmites
[· ryti, ruoko, kitus-arpa, lehtikahila; järvipilli · englanti Common reed · ruotsi vass, vasstofs · saksa Gemeines Rohr, Schilfohre · ranska roseau commun · espanja carrizo]

Phragmites-suvun ruokoja on olemassa neljä eri lajia, mutta Suomessa niistä kasvaa vain järviruoko. Se on Suomessa yleinen kasvi. Koko kasvista saadaan keltavihreää. Järviruo'on röyhyillä on värjätty kaunista vihreää ja satunnaisesti myös rusehtavia tai violetteja sävyjä.

Järviruo'on röyhyt sisältävät samoja antosyaanivärejä kuin punasipulin kuoret. Ilmeisesti kasvin väri muuntuu helposti kasvuympäristön mukaan.

Johan Fischerströmin kuvauksessa "Anmärkningar om Södra-Halland, Senare stycket" (Kongliga Vetenskaps-Academiens Handlingar, Oct. Nov. Decemb. 1761) kerrotaan, kuinka Etelä-Ruotsissa sijaitsevan Hallandin läänissä korpipaatsaman marjoilla, järviruokolla (Phragmites australis; kirjassa Arundo phragmites) ja sinikelloilla (blå Klockor) värjätään villaa vihreäksi.

Linnaeus kertoi jo vuonna 1773 Flora Lapponica -kirjassaan, että maalaisnaiset värjäsivät kankaitaan kellanvihreiksi järviruo'on röyhyllä. The Universal Herbal -kasvitietosanakirjassa (1824) Green mainitsee (luultavasti Linnaeuksen mukaan), että Ruotsissa maalaisväestö on värjännyt järviruo'on röyhyillä vihreää. Kotitaide-lehdessä vuodelta 1903 mainitaan, että vihreäksi värjäävät nimenomaan järviruo'on nuoret röyhyt.

Pellervolehdessä (11, 1909) annetaan hieman erilainen ohje: sen mukaan langat värjätään ensin koivunlehdillä keltaiseksi, ja niiden kuivamisen jälkeen värjätään uudelleen hienoksi hakattujen ruo'onpäiden kanssa. Jutussa huomautetaan, että ruo'onpäät on kerättävä ennen kukkimista - ja: Näin saatu wihreä wäri on sekä kestäwä että kaunis.

Järviruo'on röyhyillä vihreäksi värjääminen on tunnettu muuallakin maailmassa. Vuonna 1809 David Ramsay mainitsee tekstissään The history of South-Carolina kaksi vihreän värin lähdettä: toinen on yleisesti tekstiilin värjääminen ensin keltaiseksi ja sen kastaminen sitten indigoon - ja toisena mainitaan järviruo'on lehdet: Arundo phragmatis, common reed or cane, the leaves of which impart to wool a fine green colour. Vuonna 1862 julkaistussa The New American Cyclopaedia -tietosanakirjassa mainitaan, että järviruo'on röyhyistä saa vihreää.

 

Lähteitä / lukemista
Fischerström, Johan Anmärkningar om Södra-Halland, Senare stycket. (Värjäystä koskevat osat) Kongliga Vetenskaps-Academiens Handlingar, Oct. Nov. Decemb. 1761
Green, Thomas The Universal Herbal, Caxton Press, Liverpool 1824.
Linnaeus, Carolus (Carl von Linné) Flora Lapponica. Amsterdam, 1773
The New American Cyclopaedia: A Popular Dictionary of General Knowledge. D. Appleton and Company, 1862
Wecksell, J. A. Suomalaisia kasvinimiä. Kerätyt kesällä 1903 Vihdin pitäjässä. Julkaisussa Luonnon ystävä 1, 1905
Excerpt from David Ramsay, The history of South-Carolina. Charleston, David Longworth, 1809. Kirjassa United States National Museum, Bulletin 281, 1968
Kotiwärjäyksestä Pellervo 11, 1.6.1909
Luonnonväri-reseptejä Kotitaide 4, 1903
Växtfärgning Västra Finland 70, 26.6.1926
Artikkelit Coloriastossa: Kasvit / Phragmites