-

Turkoosi

Turkoosi väri on saanut nimensä turkoosi-korukiveltä. Se on sinivihreä väri, joka on ollut arvostettu niissä kulttuureissa, joissa turkoosikiveä on ollut. Turkoosi on raikas väri, joka liitetään usein mereen ja veteen ylipäätään. Turkoosi viestii puhtaudesta ja raikkaudesta ja siksi se on suosittu väri kylpylöissä ja uimahalleissa. Eri turkoosin sävyt - etenkin vaaleat - ovat suosittuja värejä myös erilaisissa saniteettitarvikkeissa ja saniteettitiloissa. Turkoosi on sinisen ja vihreän väliin asettuva sävy, joka on monille vähän epäselvässä roolituksessa: monelle "turkoosi" onkin vieras väritermi ja eri turkoosin sävyt yhdistetään joko sinisiin tai vihreisiin.

Turkooseja

alitsariinivihreä (G) · dioptaasi (dioptase) · eriochrome cyanin R · ftalosininen (PB17), trisulfonoitu kupariftalosininen · kobolttiturkoosi · maya-sininen · seruliini · setoglaucine · turquoise green

Turkoosi Akvamariini Aquamarine Aquatone Nile blue / Nile greenPopingay green / Popingay blue
Vihertävän sininen Greenish blue
Tumma vihertävä sininen Saphirine Teal
Sinivihreä Peacock blue
Tumma sinivihreä Rusee
Vaalea vihertävänsininen Igloo Libellule Pale greenish blue Watchet

Mielikuvia

Turkoosiin liitetään usein termejä kuten tietoisuus, meditointi, kuu ja luovuus.

Väriterapiassa viilentävää ja rauhoittavaa turkoosia suositellaan ujoille ja aroille ihmisille; turkoosin värin sanotaan lisäävän itsevarmuutta ja auttavan keskustelun aloittamisessa. Turkoosia on käytetty immuunijärjestelmän vahvistamiseen.

Kielet / etymologiaa

Turkoosi-sana tulee vanhan ranskan sanasta pierre turquoise - 'turkkilainen kivi' (turquoise=turkkilainen) - turkoosikiveä tuotiin Eurooppaan aikanaan Turkista.

englanti turquoise blue (1799), turquoise green (1886); aiemmin myös turcois, turkois, turkeis, turcas (kivestä); aquamarine; teal · latina callainus (Rooma) · ranska turquoise, bleu vert (sinivihreä), sarcelle (harmahtava sinivihreä), vert d´eau (sinivihreä, vedenvihreä) keskiranska turquoyse (kivestä) · italia turchese, turchina · espanja turquesa, cían (syaaninsininen), agua (akvamariini, sinivihreä) · portugali turquesa · romania peruzea · ruotsi turkos · tanska tyrkis · saksa türkis, Aquamarinblau · hollanti turkoois · manksi gorrym turcaid, turcaid-ghorrym (turkoosinsininen) · viro türkiissinine, akvamariin · unkari türkizkék, vízkék (vedensininen), zöldeskék (vihreänsininen), kékeszöld (akvamariini, sinivihreä) · venäjä birjuzovyi · serbokroaatti tirkizan, tirkiz · makedonia tirkizna · tsekki tyrkysový, tyrkys, vodní modrá, modrozelená (turkoosi, sinivihreä), azurová (turkoosi, akvamariini), tmavì zelená (turkoosi, sinivihreä) · turkki turkuaz, firuze · persia firuzeh · tiibet g.yu kha · vietnam màu ng?c lam · korea chenglok, chengloksayk, chengsayk ('lainasana' kiinasta), eymeylaltusayk ('smaragdinvärinen', vaalea sinivihreä; 'lainasana' englannista), noksayk, patasayk ('merenvärinen'), phalahta, phalang, phalansayk, phulunsayk · japani seijiiro (sinivihreä) · chiricahua, meskalero datl'is^ (sininen, vihreä, turkoosi) · lakota tozi (vihreä, sinivihreä) · meksikolaiset chalchihuitl (kivi) · jukatek ya'ax (sininen, vihreä) ·

Akvamariini - vaalea sinertävänvihreä:
englanti aquamarina · latina aqua marina (merivesi) esperanto akvamarino · espanja aguamarina ·

Kulttuurit/ tavat

Turkoosi -kivi on ollut hyvin tärkeä ja arvostettu niissä kulttuureissa, joissa sitä on löytynyt. Turkoosi-kiven väri muuttuu sen vanhetessa ja vaihtelee myös, kun sitä raaputetaan erilaisilla aineilla.

Monissa kulttuureissa turkoosi väri on suojannut pahalta - monissa kulttuureissa kirkkaiden värien uskottiin muodostavan näkymättömän kilven, jota pahan oli mahdoton läpäistä. Nykyäänkin Lähi-Idässä saattaa nähdä turkooseja kivisiä tai lasisia pahalta suojaavia amuletteja.

Muinaiset egyptiläiset, tiibetiläiset ja Etelä- ja Väli-Amerikan intiaanit pitivät turkoosia pyhänä värinä.

Turkoosi oli värinä varsin yleinen antiikin Kreikan katukuvassa. Kreikan saaristossa ja muuallakin Välimerellä ovien ja ikkunoiden karmit maalattiin vaaleanturkoosilla, jotta pahat henget eivät pääsisi taloon. Mm. Parthenonin triglyfit ja monet pompeijilaiset ja roomalaiset huvilat maalattiin turkoosivärillä. Myös joillakin antiikin aikaisisilla patsailla oli turkoosikivet silmissään. Antiikin Roomassa vihertävän turkoosi (callainus) oli luksusväri ensimmäisellä vuosisadalla - ja 'ylellisen' synonyymi.

Euroopassa turkoosi on mielletty pitkään itämaiseksi väriksi. Se olikin yleinen väri esim. keskiaikaisissa persialaisissa keramiikkalasitteissa.

Asteekit uskoivat turkoosin värin suojelevan heitä fyysisiltä ongelmilta ja siksi turkoosit koristivat usein soturien kilpiä.

Joissakin intiaanitraditioissa turkoosi viittaa rakkauteen ja rauhaan. Navajo-kulttuurissa turkoosi symboloi harmonian, kauneuden, terveyden ja hyvän olon tilaa, hozho. Monille intiaaneille turkoosi oli pyhä kivi, joka suojasi lasia sekä aikuisia. Kivessä asui suojelijoita, jotka olivat heimon edesmenneitä jäseniä. Lounais-Amerikan intiaanit kunnioittivat turkkoosia, joka heille symboloi ennen kaikkea sinistä vettä ja vihreää kasvillisuutta - elämän peruselinehtoja.

Euroopassa uskottiin aikoinaan, että turkoosi-kivi estäisi luiden murtumista - sen sijaan se murtuisi itse. Kiviä upotettiin mm. hevosten suitsiin, jotta ne eivät kompastuisi tai kaatuisi. Tapa on jatkunut nykypäivään, vaikkakin sen alkuperä on monille epäselvä.

Yhdysvaltalaiset astronomit Ivan Baldry ja Karl Glazebrook ilmoittivat tammikuussa, että universumin väri on vaaleanturkoosi: väri syntyy, kun kaikki kosmoksen näkyvä väri sekoitetaan Kolme kuukautta myöhemmin kuitenkin ilmoitettiin, että itseasiassa laskelmat olivat menneet hieman väärin: maailmankaikkeus onkin beige.

Feng Shuissa akvamariini liitetään 'taivaan nauruun'.

+

Katso myös: turkooseja biisejä, turkooseja elokuvia / turkoosi elokuvissa, turkooseja kirjoja

Pikkufaktoja ja ihmettelyn aiheita

Mustekalan veren väri on sinivihreää.

Aquamarine -niminen liituväri tuli Crayon-värilaatikkoon vuonna 1957.

Turkoosi on taivaansininen tai vihreä korukivi. Se koostuu vesipitoisen alumiinifosfaatin tiheästä muodosteesta ja sisältää myös pieniä määriä kupari- ja rautayhdisteitä. Turkoosin sinivihreän värin saavat aikaan kuparialuminaatti ja kupari.

Katso myös

sininen
vihreä

Lähteitä / lukemista
Kolbe, Laura Turkoosi. Kirjassa Pekonen, Osmo: Elämän värit. Kopijyvä-kustannus, Jyväskylä 2003
Parker, Philip M Webster's Online Dictionary [www.websters-online-dictionary.com | 060204]