-

Lyijykeltainen, lyijymonoksidi, lyijyoranssi

[englanti litharge (punaoranssi), lead monoxide (keltainen), massicot (keltainen) | royal yellow, lead ocher, litharge yellow L-28, Montpelier yellow · saksa Bleigelb, Bleiglätte, Bleioxid, Silberglätte · ranska massicot, litharge, oxyde de plomb, protoxyde de plomb · ruotsi blyoxid, blyglete, massikot · tanska lithargyrum, massikot · manksi leoaie vuigh · espanja xido de plomo, protxido de plomo, masicot, litargirio · italia litargirio, giallo ossido di piombo, giallo di piombo · puola glejta · spuma argenti]


[PY46, CI 77577]

Peittävä lyijykeltainen, lyijyoksidi, lyijymonoksidi, lyijyhilse (PbO). Saadaan hapettamalla sulaa lyijyä metallimuodossaan. Raskasta, kellertävää jauhetta. Myrkyllistä. Kuumentamalla 480 asteeseen saadaan punaista mönjää. Lyijykeltaisesta puhutaan myös massikona (massicot).

Historia
Tunnettiin jo muinaisissa sivilisaatioissa. Vaikka keltainen ja oranssinpunainen lyijymonoksidi tunnettiinkin ainakin yhtä aikaisin kuin metallinen lyijy, niitä käytettiin vain harvoin pigmentteinä. Yksi syy siihen on, että ne saattoivat tummua jo altistuessaan valolle.

Vaikka eurooppalaisessa ja Lähi-Idän historiassa lyijykeltainen ei ole ollut suosittu pigmentti, kuitenkin merkkejä sen käytöstä löytyy mm. klassisen ajan egyptiläisiltä ja kreikkalaisilta. Lähi-idästä ja Syyriasta on löytynyt jälkiä lyijykeltaisen käytöstä keramiikkalasitteissa. Lyijykeltaisen pigmenttikäytöstä on löytynyt merkkejä myös Pompeijin raunioista, sitä on käytetty rakennusten seinämaalina. Lyijykeltaista on löydetty myös mm. Rubensin ja Antonello da Messinan maalauksista.

Japanin taiteessa lyijykeltainen on ollut kohtalaisen tärkeä pigmentti.

Oranssinkeltainen lyijymonoksidi on tunnettu alkemiassa 'kultaisena' (al-dhahabi).

Lyijykeltaisella - lyijyoksidilla - on ollut merkittävä osa lasin historiassa. Englantilainen lasintekijä George Ravenscroft keksi vuonna 1676 lyijylasin: lyijyoksidia ja hiekkaa sekoitettiin ja sulatettiin yhdessä. Lyijylasi oli tuolloin yleisintä 'Venetsian lasia' huomattavasti kirkkaampaa ja helpommin käsiteltävää. Lyijylasin keksiminen vauhditti myös erilaisten linssien (teleskoopit, mikroskoopit...) keksimistä ja kehittämistä, millä puolestaan oli suuri vaikutus tieteeseen.

Käyttö
Lyijykeltaista on käytetty myös mm. hyönteismyrkkyjen valmistukseen.

Nykyään lyijykeltaisella ei ole juurikaan käyttöä.

Nimiä
Orange mineral on myös lyijyoksidia. Se muistuttaa paljon punaista lyijyä, mutta keltaisempi ja vaaleampi, eikä niin raskas pigmentti. Sopii paremmin mm. teollisuusväriksi kuin punainen lyijy ja toimii myös öljyväreissä, mutta ei valmisteta taiteilijavärinä.

Muuta
Katso massiko, napolinkeltainen.
Sekä lyijykeltainen että massiko ovat lyijyoksidin keltaisia muotoja. Lyijykeltainen valmistetaan kuumentamalla sulaa lyijyä, kun taas massiko kuumentamalla valkoista lyijyä.