-

Kino

[englanti kino, red gum, bloodwood]

Kino on tummanpunaista (ruskeanpunaista tai kellertävän punaista), lasimaista jauhetta, jota saadaan mm. santelipuista (Pterocarpus), eukalyptuksesta (Eucalyptus), Butea-suvun kasveista ja Coccoloba uvifera-puusta. Väri vuotaa puun "haavasta" kuten mahla. Sitä käytetään punaiseksi värjäämisessä.

Kinopunainen (C28H22O11)
Kinotanniinihappo (kino-tannic acid) (C18H18O8), violettia.

Kino-puuta arvostetaan myös sen puuaineksen vuoksi. Tanniinia ja väriaineita sisältäviä jähmetettyjä nesteitä, joita käytetään niin parkitsemiseen, värjäämiseen kuin rohdoksikin. Saadaan hapettamalla kylmää (puun kuoresta tai puuaineesta saatua) kinoa sisältävää uutetta ilmassa, jolloin punainen kino alkaa saostua.

Historia

Kino on perinteinen intialainen värjäysaine, jota on käytetty läpi historian. Eurooppalaisiin apteekkeihin ja värjäämöihin se löysi tiensä siirtomaavallan aikoina.

Kinokauppa on edelleenkin rahallisesti melko merkittävää Intian, Sri Lankan ja Bengalin väestölle. Ainakin Intiassa paikka paikoin kinon valutusoikeudet (ainetta saadaan puusta kuten koivun mahlaa, tekemällä reikiä puun kuoreen) antaa valtio eniten tarjoaville. Kinoa kerätään lähes ympäri vuoden, mutta kuivalla kaudella (helmi-maaliskuussa) sen käsittely on helpompaa.

Muuta

Kinoa käytetään myös lääkeaineena esim. kipeän kurkun hoitoon. Eurooppalaiselle lääketieteelle kinon esitteli ensimmäisen kerran John Fothergill vuonna 1757, jolloin Pterocarpus -puusta saatu kino tuotiin Englantiin nimellä Gummi rubrum astringens gambiense - sen vientipaikaksi siis nimettiin länsiafrikkalainen Gambia.

Lähteitä / lukemista
Ure, Andrew A Dictionary of Arts, Manufactures, and Mines; containing A Clear Exposition of Their Principles and Practice. 1847, Appleton & company, New York.