-

Värjäys: Sorghum

[Gramineae]

Sorghum bicolor

Kasvi kasvaa kuivillakin paikoilla, joten ruokakasvina se on hyvin arvokas - Afrikassa ja Aasiassa kasvia on kutsuttu paikoin 'elämän pelastajaksi'. Siitä saadaan myös punaista värjäysainetta. Käytetty värjäykseen mm. Norsunluurannikolla. Muinaisessa Kiinassa kasvilla värjättiin mm. villaa, puuvillaa ja pellavaa.

Sorghum caudatum

[englanti red sorghum]

Käytetty etenkin Länsi-Afrikassa. Ranskalainen tiedemies Auguste Chevalier raportoi matkastaan Afrikkaan 1800-luvulla (la Revue de botanique appliquee et d'agriculture coloniale 1924), että afrikkalaiset pitävät kasvia myrkyllisenä ja sitä käyttävät vain värjärit. Hän myös arvioi, että kasvin teollisella viljelyllä voisi olla suurtakin merkitystä siirtomaaisännälle. 1980-luvun lopulla kasvia alkoi tutkia Ouagadougoun yliopiston orgaanisen kemian professori Mouhoussine Nacro ja pigmentti tunnistettiin pian antosyaaniyhdisteeksi. Värissä on erityisen paljon apigenidiinia (käytetään ruoka-aineteollisuudessa).

Sorghum vulgare

[englanti sorghum seeds, broom-corn, chinese sugar-maple, guinea corn]

Ruskea, punainen.

Lehdistä ja varsista ollaan uutettu punapurppuraista väriainetta. Mm. läntisessä Afrikassa (esim. Nigerissä) sillä on värjätty vuohennahkoja. Burkina Fasossa punaisella pigmentillä on värjätty nahkaa ja koritöitä. Ihmiset ovat käyttäneet sitä myös kosmetiikkaan ja elintarvikevärinä.

Historia
Vuonna 1924 ranskalainen tiedemies Auguste Chevalier kirjoitti (vapaa käännös): [...] Läpi läntisen Afrikan mantereen sydämeen saakka mustat kasvattavat tätä kasvia, jonka siemeniä pidetään syömäkelvottomina - niiden sanotaaj jopa olevan myrkyllisiä - ja jota käyttävät yksinomaan värjärit. [...]